De kerstvakantiesluiting is vanaf donderdag 21 december t/m zondag 7 januari 2024.

 

Particulier Zwemonderwijs W.H. Franke is een aantal jaren geleden overgestapt van de diploma’s van de Nationale Raad Zwemdiploma’s naar de diploma’s van Stichting ENVOZ (zie website ENVOZ.nl). Wij zijn nog steeds heel blij dat we deze stap genomen hebben. Hieronder kunt u lezen over de diploma-lijn en het gekissebis wat de "diploma-gekte" in Nederland teweeg brengt.  Wij zijn van mening dat het belangrijk is dat uw kind door enthousiaste, gediplomeerde en ervaren zweminstructeurs/trices wordt begeleid. Instructeurs die weten wie uw kind is, wat het (aan)kan en weten waar zij mee bezig zijn. Zwemles geven!!  Er zijn zwembaden die willen dat uw kind net zo prachtig zwemt, zoals in de boekjes staat. Dus zoals het kind dat in de wieg gelegd is voor zwemmen, u en ons kan laten zien. Dat is helaas niet voor ieder kind weggelegd. Er zijn kinderen die door hun lichaamsbouw, motoriek, fysieke of mentale beperking zeer goed in staat zijn om voor een A, B of C diploma te zwemmen. Niet één kind zwemt hetzelfde, schrijft hetzelfde, leert hetzelfde, gymt, schaatst of voetbalt hetzelfde. Maar ieder kind is heel goed in staat om de diploma's te halen. Net zoals ieder kind van groep 2 naar groep 3, 4, etc. gaat. Niet allemaal met een '10' maar soms ook met een 6,5 of een 7 of een 8. En daar is dan net zo hard voor gewerkt! ieder kind moet als individu beoordeeld worden. Iedereen doet mee en telt mee. Niet door de kleur van zijn of haar vlaggetje. Of je krijgt geen vlaggetje omdat het volgende groepje vol zit of je kunt niet drijven omdat je toevallig een wat ongunstiger lichaamsbouw hebt.

Kortom: Bij ons zal uw kind niet langer zwemmen dan nodig, niet langer kleurenblind zijn door een lintjes-regen maar verzekerd zijn van resultaat- en kindgericht zwemonderwijs en persoonlijke aandacht in de les. En het A diploma wanneer het verdiend is.

fair selection

Dit plaatje geeft precies aan,waar wij het verschil in willen maken: Uw kind telt mee met zijn of haar (zwem)kwaliteiten.

 

ERKENDE zwemdiploma’s van de ENVOZ

Doelstelling van de stichting Envoz is om zo goedkoop mogelijk een zo breed mogelijk gedragen zwemdiploma op de markt te houden. Niet alleen voor Nederland, maar een zwemdiploma dat wordt gezwommen in vele landen ter wereld. De erkenning die deze diploma’s hebben is een erkenning van de Internationale Federatie van Swimming Teachers Association (IFSTA). Een organisatie in meer dan 20 landen over de gehele wereld reikt deze diploma’s uit. Dat wil zeggen dat in potentie er zo’n 500 miljoen mensen voor dit zwemdiploma kunnnen afzwemmen.  Particulier Zwemonderwijs W.H. Franke is een "Erkend Opleidings- en Exameninstituut Internationale Zwemdiploma’s".

Al zolang er zwemdiploma’s bestaan, bestaan er ook misverstanden over de inhoud, de geldigheid en of ze wel of niet door de overheid erkend zijn. Er zijn verschillende soorten zwemdiploma’s op de Nederlandse markt. Er zijn zwemdiploma’s van particuliere zwemscholen, van gemeenten, NRZ en de Internationale zwemdiploma’s van de stichting ENVOZ, een stichting van de Nederlandse Vereniging van Zwembad-, sport- en recreatiemedewerkers. Eigenlijk kan iedereen een zwemdiploma uitgeven en die vrijheid is een groot goed!

Doelstelling van de stichting ENVOZ is om zo goedkoop mogelijk een zo breed mogelijk gedragen zwemdiploma in de markt te houden. Niet alleen voor Nederland, maar een zwemdiploma dat wordt gezwommen in vele landen van de wereld. De enige erkenning die deze diploma´s hebben is een erkenning van de Internationale Federatie van Swimming Teachers Association. Een organisatie die in meer dan 20 landen over de gehele wereld diploma´s levert. Dat wil zeggen dat in potentie er zo´n 500 miljoen mensen voor zo´n zwemdiploma kunnen afzwemmen. Het is beslist niet zo dat de zwemdiploma´s van de NRZ of van de KNZB beter zijn dan welk ander zwemdiploma dan ook. Het argument dat wel eens wordt gebruikt is de gecommitteerde. Die komt langs en kijkt of alles goed gaat. Persoonlijk zie ik het als een motie van wantrouwen en onkunde naar de zeer kundige medewerkers van onze zwembaden. Zij zijn beroepsmatig bezig en hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Het hele gedoe van die gecommitteerde stamt nog uit de tijd van de KNZB zwemdiploma´s. Gelukkig is dat historie en zijn de zwembaden nu professioneel bezig met hun producten. Ik ga er van uit dat ik na dit stuk nooit meer iets over door de overheid erkende zwemdiploma´s hoeft te lezen.

 

Ron Verroen,

Voorzitter stichting ENVOZ

Voorzitter NVZ DIPLOMA’S

 

Bij kinderen van 5/6 jaar, die een A/B-diploma halen, geldt in de eerste plaats zwemVEILIGheid en valt de zwemVAARDIGheid na het behalen van het A/B diploma mede onder de verantwoording van de ouders. Een kind dat zwemVAARDIG afzwemt, zal een zwembad moeten blijven bezoeken om ook zwemVAARDIG te blijven. Het regelmatig bezoeken van een zwembad en het blijven oefenen, zorgt ervoor dat het kind de geleerde zwemslagen zal blijven beheersen.